Commissie ter promotie van de modelspoorhobby (CPM)

De NMF en haar leden zijn al sinds jaar en dag vertegenwoordigd tijdens diverse (modelspoor)evenementen in Nederland om onze hobby en het verenigingsleven te promoten.

Voor een goede promotie van onze hobby is er binnen de NMF een speciale commissie / denktank die zich bezig houdt met de modelspoorpromotie, waarbij de primaire doelgroep de “niet (model)spoor evenementen” en “niet modelspoorders” zijn. Op deze manier hoopt de NMF meer mensen die nog niet bekend zijn met de modelspoorhobby te enthousiasmeren. Wilt u meer informatie aangaande deze denktank of heeft u wellicht een goed idee? Mail dan naar secretaris@nmf.nl en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

De CPM werkt onder anderen aan het Landelijk verspreiden van C-Trak modules. Clubs die C-Trak modules hebben kunnen hiermee evenementen bezoeken om de modelspoor hobby te promoten. In 2017 is met deze modules op de beurs in Zutphen de de langste C-TRAK baan tot nu toe gemaakt en de langste MyWorld trein op een C-TRAK baan.

C-TRAK: een modulesysteem voor de jeugd

Om de jeugd (vanaf ongeveer 4 jaar) en hun ouders en grootouders te laten zien heeft de ModelSpoorClub Deventer (MSCD) een modulesysteem ontwikkeld om gemakkelijk op evenementen zichtbaar te zijn. Er zijn inmiddels meerdere verenigingen mee actief en in 2018 hebben de banen – al dan niet gecombineerd – op alle grote en veel kleinere evenementen gestaan. Ze zijn telkens weer een succes en een publiekstrekker.

Het idee is dat kinderen zelf kunnen spelen op een baan die speciaal voor hen gebouwd is. Er wordt daarbij als materieel gebruik gemaakt van Märklin MyWorld. Dat is niet alleen zeer robuust en betaalbaar, maar het rijdt op ook nog batterijen/accu’s, zodat verder geen bedrading en stroomvoorziening nodig zijn.

Ook de (kunststof)rails zijn van Märklin en in dezelfde geometrie als de reguliere C-rails (vandaar de naam van het systeem). Dat vormt de basis voor de maten van de modules, waarmee een heel flexibel systeem uit ‘tegels’ van ongeveer 55 x 55 cm ontstaat. De modules worden simpel aan elkaar geklikt door het mechaniek van de rails zelf: klaar.

Om de modules te maken kan ieder willekeurige methode gebruikt worden om een vierkante tegel van 532 mm te maken. De MSCD heeft ervoor gekozen om bakjes van populieren multiplex te laten maken die door middel van kruispootjes op kinderhoogte kunnen worden gebracht. De bakjes zelf zijn licht van gewicht en door middel van deuvels stapelbaar, waarmee ze gemakkelijk te vervoeren, op te slaan en op te bouwen zijn.

Als scenery kan van alles dienen, van zelfgebouwde dingen tot (afgedankt) ouder materiaal. Over dat laatste beschikt vrijwel iedere vereniging wel, dus de kosten zijn minimaal. Op de website C-Trak.nl en op deze pagina zijn wat voorbeelden te zien. De NMF ondersteunt dit initiatief en hoopt dat in Nederland nog meer verenigingen zich aansluiten, waarmee modelspoor toegankelijker wordt voor jong en oud.