Open dag Modelspoor Venlo

Datum/Tijd
Date(s) - 24/11/2019
11:00 am - 4:00 pm

Locatie
Wachtpost 15

Categorieën


De Noord Limburgse Modelspoorweg Vereniging houdt op zondag 24 november 2019 weer haar jaarlijkse open dag van 11.00 uur tot 16.00 uur. De open dag van de NLMV wordt gehouden in ons clubgebouw op het terrein van de Zorggroep Noord-limburg nabij de Witte Steen. De route is bewegwijzerd vanaf de Kaldenkerkerweg (voorbij het voetbalstadion van VVV) in Venlo. De entree bedraagt €2, =.
Omdat de NLMV heel veel modelspoor gerelateerde spullen over heeft, zijn er dit jaar weer beduidend meer tafels met verkoop dan op andere open dagen. Op die tafels diverse juweeltjes voor de echte modelbouwer en diverse tijdschriften, maar ook treinen en huisjes om echt mee te spelen. Voor ieder is er iets te vinden en met de decembermaand in zicht een unieke gelegenheid om een relatief goedkoop treintje, huisje, tijschrift of trafo te bemachtigen.
Doordat er meer tafels in het gebouw staan met diverse verkoopspullen rijden er minder treinen dan andere jaren. Toch blijft er genoeg te zien, hoe je de verworven spullen thuis kunt schikken in een groter geheel. Op een van de andere banen is een heuse wagenwerkplaats nagebouwd. En wel die in Blerick staat. Verderop kun je het oude station van Venlo bewonderen. Daartussen natuurlijk de oude brug over de maas. In het gebouw is ook een demonstratiebaantje aanwezig. Geheel digitaal geautomatiseerd. Zonder tussenkomst van de mens zoekt de lok zijn weg over de sporen. Het besturingsprogramma zorgt ervoor dat de lokomotieven niet met elkaar in conflict komen. Alles is transparant en zichtbaar. Onze leden geven U graag tekst en uitleg over het hoe en waarom van deze manier van een modelbaan besturen. Ook op de grote clubbaan rijden de treinen inmiddels digitaal van A naar B. Na een lang leerproces is het gelukt om de treinen zelfstandig te laten rijden over de grote baan. Een groot aantal leden is druk bezig geweest om de grote klubbaan geheel digitaal en automatisch te besturen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het computerprogramma Rocrail. Het resultaat mag er zijn. Echte stoomtreinen met bijbehorende Nederlandse rijtuigen en goederenwagon rijden nu zelfstandig in blokken hun rondjes. En daar zitten echte juweeltjes bij, die heel rustig (maar met echte geluiden) over de baan rijden. Let maar eens goed op Maar ook modelbanen in diverse stadia van de bouw zijn te bewonderen. De grote Märklin-modelbaan krijgt langzaam vorm en ook station Blerick met de Blerickse Brugstraat staat in de stijgers. Het eerste huizenblok, dat 75 jaar geleden onder een bommentapijt verdween, is bijna klaar. Alle modelspoorafmetingen zijn te vinden in ons clubgebouw: Van spoor HO tot spoor I met alles er tussenin. Laat U verrassen. Natuurlijk kunnen wij U ook helpen als uw treintje niet meer wil rijden. Voor bijna alle problemen is er binnen de vereniging wel iemand die een oplossing weet. Schroom niet en vraag naar raad en daad. Kunt u zondag niet, dan kunt u altijd iedere maandagmiddag en -avond terecht in ons clubgebouw op het terrein van de Zorggroep Noord-limburg te Venlo.

NLMV start een jeugdgroep.

Alles in ons klubgebouw is gebouwd door leden van de NLMV. Volwassen mensen. Maar wij willen nu ook aandacht aan de jeugd schenken. Jeugdigen, jongens en meisjes, vanaf 10 jaar willen wij de kneepjes van de modelbouw bij gaan brengen. Spelenderwijs, maar desondanks bloedserieus, gaan de jeugdige leden een of meerdere modulles bouwen. Vanaf het begin: eerst een houten frame met daarop een plaat, dan rails leggen en aansluiten, daarna het landschap er om heen. Alles stap voor stap, duidelijk en met geduld samen met onze leden. De module maakt deel uit van een landelijke grote modulebaan. Het is dan ook de bedoeling dat onze module een keer deel uit maakt van een hele grote modulebaan. Ben je nu geinterresseerd geraakt, kom dan zondag 24 november kijken wat we van plan zijn. Natuurlijk mag je ook op een maandag komen kijken. Meld je aan bij de NLMV en maak spelenderwijs kennis met de boeiende wereld die modelbouw heet.

Print Friendly, PDF & Email