Open Dagen West-Brabantse Modelspoorverenigingen

Datum/Tijd
Date(s) - 26/10/2019 - 27/10/2019
10:00 am - 4:00 pm

Locatie
KSE

Categorieën


West-Brabantse modelspoordagen
Op 26 en 27 oktober organiseren de West-Brabantse modelspoorverenigingen weer de West-Brabantse
Modelspoordagen. Het publiek kan dan kennismaken met een aantal mooie modelspoorbanen, maar ook met de techniek die daar achter steekt. De meeste van degenen die daar hun banen laten zien, kunnen daarover heel enthousiast vertellen.
Een aantal van de banen die hier opgesteld staan, laten een mooi beeld zien van de diverse locaties in
verschillende plaatsen uit het verleden, die nu helaas veelal verdwenen zijn. Als je dan goed naar de
“architectuur” kijkt uit die periode, zie je ook juweeltjes van (verloren gegane) gebouwen.
Een klein overzicht van wat er zo al te zien is:
Modelspoorvereniging Baroniespoor uit Etten-Leur presenteert de bijna 14 meter lange Bredabaan. Hierop zie je het station van Breda afgebeeld zoals het er uit moet hebben gezien rond 1925, met de straten die direct daar aan het spoor grenzen, vanaf de bruggen over de Mark en de spoorhaven tot een stukje voorbij de
Terheijdenstraat met de tramremise . De treinenloop wordt door de computer gestuurd en is daardoor redelijk onvoorspelbaar.
Ook is er een demo te zien van het station van Etten-Leur uit diezelfde periode, dit is het volgende project
waaraan gewerkt wordt, dat moet ook mede gezien worden in het feit dat het huidige station in Etten-Leur op de schop gaat. Het getoonde model stond niet op de plek waar nu het station is, maar enige honderden meters naar rechts richting de Stationsstraat.
De modelspoorvereniging PostB uit Roosendaal is present met het emplacement Rosenthal met hun locloods uit de zestiger jaren van de vorige eeuw. Hier werden locomotieven helemaal opgeknapt om daarna hun diensten weer te hervatten. Een draaischijf voor deze locloods zorgt er voor dat zo’n dertig stoomlocomotieven hun stalling in deze imposante loods kunnen bereiken. Tevens showen ze enige modellen van panden rond het stationsplein van Roosendaal waarvan er er verschillende heden ten dagen zijn gesloopt. Daarnaast presenteren ze ook hun LGB-baan, waarop kinderen onder toezicht zelf mogen rijden.
Modelspoorvereniging Railkontakt uit Zevenbergen komt nu met hun complete baan waarop onder andere een prachtige replica van de suikerfabriek uit die plaats te zien is. De periode die hier uitgebeeld wordt is van 1920 tot 1950. Veel aandacht is daarbij ook besteed aan de bedrijvigheid daarom heen. Zo zijn er kranen in de weer om de schepen te lossen. Boeren voeren bieten aan met paard en wagen en natuurlijk rijden ook de treinen af en aan en legt af en toe een boot bij de aanlegsteiger aan. Dit laat dus goed zien hoe alles toen liep tijdens de suikerbietencampagne die ook nu in deze periode weer van start gegaan is.
De modelspoorvereniging Oudenbosch uit Oudenbosch presenteert hun H0-baan, daarnaast laten ook
verschillende leden van deze vereniging “eigen werk” zien, in de vorm van een diorama, een modulebaan en een baan in schaal N.
De modelspoorclub Spoor 1-0- Zuid staat met een baan in schaal 0. Dit is een modulebaan, waarbij de leden van de vereniging zelf een deel, module, van de baan bouwen, de scenery aankleden et cetera, daarbij, omdat alle modules natuurlijk wel op elkaar moeten aansluiten, gelden strenge normen voor het railplan. Deze baan geeft een mooie diversiteit van modelbouw weer en biedt veel rij- en rangeermogelijkheden, waardoor de treinen, echte juweeltjes in deze grotere schaal , vaak voorzien van geluid en rook, mooi tot hun recht komen. Een groot deel van de treinen en van de aankleding zijn handgemaakt door de bouwers.
Voor de eerste keer presenteert ook de modelspoorclub BoZ uit Bergen op Zoom zich. Zij bouwen momenteel
een natuurgetrouwe replica van het station van Bergen op Zoom en omgeving, vanaf de overweg Bredasestraat / Wouwsestraatweg tot aan het Kennedyviaduct uit de periode 1958-1965 met ook de zo karakteristieke watertoren. Het station uit deze periode is in 1971 gesloopt. Aan deze baan wordt nog hard aan de scenery gewerkt. Naast deze baan laten ze ook nog een demonstratiebaan zien.
Modelspoorvereniging De Rangeerder uit Dongen presenteert een grote baan in HO met veel bedrijvigheid en
oog voor veel details. Daarnaast presenteren ze ook een baan in LGB schaal, waarop je een echt werkende
hijskraan ziet, die de wagons kan beladen.
Ook is Gerard van Gerwen aanwezig met geheel zelf gebouwde locomotieven en wagons in een nostalgisch decor. De locomotieven en wagons zijn zeker het bestuderen waard, gezien de mooie detaillering Daarnaast laat hij een eigen gebouwd werkende replica zien van hoe in het begin van de vorige eeuw met treinen gereden werd.
Natuurlijk houdt ook een treinendokter tijdens deze dagen spreekuur. Dus als je nog een slecht of niet meer
werkende trein in de kast hebt staan, neem hem gerust mee. Vaak kan de treinendokter die weer aan de praat krijgen en meestal tegen zeer geringe materiaalkosten.
De modelspoorhobby gaat met zijn tijd mee, want ook daar hebben zaken als computerbesturing, mini-computers en microprocessors zoals onder ander de Raspberrypi en Arduino hun intrede gedaan. Tijdens de beursdagen zijn daar demo’s en voorbeelden van te zien en kunt u daarover natuurlijk vragen stellen.
Maar wat ook opvalt bij de modelbouwers, dat de banen nooit afkomen. Men is altijd aan het perfectioneren van het geheel en ook dat willen ze u graag laten zien.
Ook modelspoorbanen waar de kinderen zelf de treinen mogen besturen staan opgesteld.
De allerkleinste worden ook niet vergeten, speciaal voor hen is er een speelkleed met houten treintjes, figuurtjes en rails
Dit alles gaat plaatsvinden in de Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur (KSE) aan de Stijn Streuvelslaan 42 in Etten-Leur. Beide dagen is de expositie te bezoeken van 10.00 tot 16.00 uur. Om de kosten te dekken, wordt een entreeprijs van slechts € 2,00 gevraagd en is het voor kinderen tot 12 jaar, onder begeleiding, gratis.

Print Friendly, PDF & Email