De NMF op de Rotterdamse Rijdagen

Een tip over de Rotterdamse Rijdagen deed onze voorzitter besluiten de bekende koe bij de bekende hoorns te vatten en de NMF aan te melden voor een infostand op dit evenement. De NMF was van harte welkom op dit feestje voor de liefhebbers van de grote schalen!

Op deze wijze hebben we de hobby gepromoot maar ook de contacten met onze leden in deze sector aangehaald. Voor de jeugd had de voorzitter een rangeerbaantje meegenomen, uiteraard LGB, zodat die een NMF rangeerdiploma konden halen.
Maar ook papa's konden een rangeerdiploma halen, maar dan werd wel de opdracht moeilijker. Ik heb stiekum gesjoemeld door i.p.v. maximaal 3 wagens, 4 wagens op een spoor te plaatsen, een bedreven rangeerder gebruikt de aanwezige ruimte toch?.


Het evenement werd gehouden in de oude van Nellefabriek in Rotterdam, een industrieel monument dat deelnam aan de Open Monumentendagen op 9 en 10 september zodat de toegang gratis was en de organisatie van de Rotterdamse Rijdagen de ruimte in het oude magazijn om niet ter beschikking kreeg. Op die manier kreeg het monument een publiekstrekker. Ergo een win-win situatie.

In het enorme magazijn hadden een aantal verenigingen hun banen aan elkaar geschakeld en kregen daardoor een enorme rijlengte, door gezamenlijk gebruik te maken van een digitaal besturingssysteem kon de bediener van een trein lekker meelopen en het zo via smartphone of tablet. met medewerking van de andere exposanten, in goede banen leiden.


Maar ook banen met stoom aangedreven modellen, in goed Nederlands "Live Steam" geheten waren aanwezig. Een baan met diverse stoomlocjes waaronder een kleine "Shay" en één waarop een tramlocomotiefje lustig zijn rondjes draaide.


 Opvallend zoals altijd is de baan "Chemin de Fer des Bataves" (een knipoog naar de Franse Tijd 1795-1813 ?), waarop de vele fraai gebouwde Autorail modellen computer gestuurd reden.


Voor mij nieuw was de baan van de "Harzer Module Bahn Holland" die zich gespecialiseerd hebben op de Harzer Schmalspur Bahnen. Niet alleen met rollend materieel maar ook met o.a. de stationsgebouwen. Zo stond daar het station van Stiege, bij de kenners bekend van de keerlus, met inderdaad een keerlus en de aftakking naar Hasselfelde. De loc's zagen er goed uit, zo was één van de Malletlocs fraai gesuperd met o.a. echte koperen "leidingkjes" en waren de rolwagens met de lange trekstangen waarop o.a. de rode normaalspoor waterwagen te zien. En als je pas in de Harz bent geweest dan blijf je hier natuurlijk wat langer hangen.

Het is niet alleen "uit de fabriek" maar ook heel veel eigenbouw, zo zag ik ook een fraai en grotendeels voltooid model van motorwagen "Kievit" van de RTM.

Dit evenement is een aanrader, zelfs al rijdt je schaal Z.
De volgende editie: september 2018.

Tekst en foto's: Habbo Meester

 

Komende evenementen

za mrt 24 @10:00 - 17:00
Diverse
za mrt 31 @11:00 - 16:00
H.F. de Witte, Henri Dunantplein 4, De Bilt
Evenementen
Maart 2018
Z M D W D V Z
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31